EUROPAPROFILEN
Polhemskolan
Stipendier
Är du sugen på ett halvår utomlands men känner att pengarna inte räcker till? Då kan stipendier vara ett alternativ. Ett stipendium är ett ekonomiskt stöd som söks hos olika stiftelser, föreningar, företag, banker eller branschorganisationer. Det finns stipendium för alla möjliga tänkbara ändamål. Det är vanligt att folk låter bli att söka stipendier pga lathet och tidsbrist. Var ska man söka sig? Hur hittar jag stipendier som är aktuella för just mig? Hur skriver jag en bra stipendieansökan? Frågorna är många och kanske inte alltid helt enkla. Dock är sanningen den att det faktiskt inte krävs en särskilt stor arbetsinsats för att få ett stipendium. Vi har här samlat information som ska förenkla arbetet för dig och förhoppningsvis resultera i att du får ett stipendium.
1. Du måste veta vad för typ av stipendium som är aktuellt för just dig.
Du måste fundera ut vad du behöver ekonomiskt stöd till och varför du tror någon skulle vilja finanisera just detta. Företag och liknande som ger ut stipendier gör detta i syfte att stödja ett visst ändamål och det är därför viktigt att du kommer fram till vilket ändamål din ansökan skulle kunna kategoriseras som. Kulturutbyte och språkkunskaper är två exempel som är mycket relevanta vid utlandsstudier.
2. När du kommit fram till vad för typ av stipendium du är ute efter är det dags att hitta dessa. Detta är ofta den allra svåraste delen i processen men med hjälp av nedstående länkar och information ska det inte behöva vara så svårt.
• Det enklaste är att sätta sig ner och googla runt. Det viktigaste är att göra sökningen hyfsat bred men ändå relevant för önskat resultat, t.ex. ”stipendier utlandsstudier gymnasienivå”.
• På biblioteket går det att hitta böcker fyllda med stipendier. Några exempel är:
- ”Stipendiehandboken” av Lennart Elbe och Rune Nilsson
- ”Fonder och stipendier i Sverige” av förlaget Svensk Stipendieförmedling
- ”Stora Fondboken” av förlaget Stöd och Stipendier
- ”Scholarships & Grants” av förlaget Stöd och Stipendier
• En del skolor har studievägsledare som är mer insatta i stipendiesökande och kan då hjälpa dig att både hitta rätt stipendium och hjälpa dig formulera en bra ansökan.
• Om du är väldigt ambitiös så går det att för några hundralappar anlita en stipendiekonsult som tar fram rätt stipendier åt dig. Nedan hittar du länkar till olika stipendiekonsulter som vi kan rekommendera:
http://www.stipendier.se/
http://www.stipendier.nu/
http://www.globalgrant.com/sv/stipendier.html
• En bra hemsida som kan vägleda dig när du letar efter rätt stipendium hittar du nedan: http://www.blueberrysprak.nu/stipendier/ansoekan.asp
• Andra hemsidor som innehåller databaser fulla med olika stipendier hittar du nedan:
http://www.gu.se/forskning/stipendier//stipendielankar/
http://www.stipendielistan.se/
http://www.si.se/Svenska/Innehall/Stipendier-och-utbyte/
http://www.internationalstudent.com/scholarships/ (specifik för utlandsstudier)
3. Tveka inte att kontakta stipendiegivaren för att ta reda på om stipendiet är aktuellt för just dig. Ofta framgår det tydligt om du är behörig att söka stipendiet men om fallet inte skulle vara det så ska man inte tveka att ta kontakt med stipendieutgivaren. Olika stiftelser har olika krav som man måste uppfylla för att få söka och det är därför viktigt att du noggrant tagit reda på detta innan.
4. Sen är det dags att skriva din stipendieansökan. Detta behöver nödvändigtvis inte vara särskilt svårt, du behöver bara veta vad den bör innehålla. Vi rekommenderar att du minst har med nedstående punkter:
- Sälj in dig själv.
- Varför ska just du få det finansiella stödet.
- Argumentera för din sak.
- En inledning som fångar läsarens intresse.
- Beskriv dig själv som person.
- Förklara vad du tror det finansiella stödet skulle bidra till för just dig.
- Berätta vad dina utlandsstudier kan komma och kosta och varför du inte klarar finansiera detta själv.
- Glöm inte namn och adress.
• Skicka med eventuella bilagor som kan ses som relevanta, t.ex. betyg.
Det finns en rad olika hemsidor som kan guida dig i skrivandet av en bra stipendieansökan, vi rekommenderar b.la.:
http://www.blueberrysprak.nu/stipendier/ansoekan.asp
http://www.globalgrant.com/sv/Hur-gor-man
http://allastudier.se/studiefakta/24-stipendier/
5. Slutligen ska ansökan skickas in. Se till att ansökan är noggrant genomläst, gärna av flera personer. Vi rekommenderar att du skickar din ansökan i god tid och till många olika stipendieutgivare. Ju fler du skickar till ju större är chansen att du faktiskt får ett stipendium.
LYCKA TILL!