top of page

Skolavgift + flygresor

Just kostnader kan ses som den kanske viktigaste frågan och kan även i många fall vara den mest problemfyllda delen. När vi talar om kostnader syftar vi främst på skolavgift, flygresor, transport, skollunch, boende och fickpengar.

Kostnader

En av de stora fördelarna med att studera utomlands genom just polhemskolans Europaprofil är det faktum att Polhemskolan står för kostnaden av skolavgiften. När det gäller kostnaden av flygresan till och från Madrid i början och slutet av terminen så betalas även denna av Polhemskolan. Skolan bokar flygbiljetter till alla elever och bestämmer därmed också avrese- och hemresedatum.

När du väl befinner dig i Madrid där du ska spendera ditt halvår så kommer du inse att det krävs en del resor bland annat till och från skolan. Den Skandinaviska skolan i Madrid är ligger i ett område vid namn La Moraleja. Ingen av skolans värdfamiljer är placerade inom detta område utan i två andra områden vid namn, Alcobendas och San Sebastian de los reyes. På grund av detta krävs en del transport för att ta sig till skolan. Resetiden till skolan beror mycket på om din värdfamilj bor nära de olika busshållsplatserna eller metron vilket även är de olika transportalternativen. För en del elever kan det ta upp mot en timme medan andra elever kan ta sig till skolan på 20 minuter. Redan vid elevernas ankomst till Madrid blir de tilldelade ett kostnadsfritt ungdomsresekort vid namn Abono. Med hjälp av detta kort kan man sedan köpa en slags månadsremsa för knappt 40 Euro som göra att man kan åka alla transportmedel utan begränsningar.

Utöver alla andra nämnda kategorier går det en hel del pengar till saker man lätt glömmer bort. Fika, shopping, utekvällar, hygienartiklar och mycket mer. Utgifterna är många och pengarna rinner snabbt iväg. Det är inte ovanligt att månadsutgifterna för enbart dessa saker hamnar på runt 3000-4000 kr. Man ska dock inte skrämmas av dessa siffror. Är man sparsam så går det att hålla ner utgifterna till en acceptabel nivå.  Att göra en noggrant detaljerad budget är att rekommendera.

Det finns lite olika alternativ för skollunchen på den skandinaviska skolan i Madrid. Skolunchen i Madrid fungerar tyvärr inte på samma sätt som på Polhemskolan. Det populäraste alternativet bland Europaeleverna brukar vara att betala en klumpsumma i början av terminen som gör att du få äta i skolans egen matsal varje dag. Denna skollunch fungerar ungefär på samma sätt som på Polhemskolan bortsett från att maten är baserad på skanskarecept. Under våren 2012 låg denna summa på ca 570€. Det är fullt acceptabelt att ta med egen lunch till skolan men detta brukar av bekvämlighet inte ses som ett alternativ för Polhemskolans europaelever.

Transport

Skollunch

Fickpengar

Boende

Kostnaden för boendet, värdfamiljen står du för du helt själv. Du betalar i början av terminen en klumpsumma på 4140€. I denna avgift ingår ett sovrum hos värdfamiljen, sängkläder, handduk och två mål per dag. Du har rätt till frukost och middag på vardagarna och en frukost- & lunchkombinerad måltid plus middag på helgerna. Det kan låta lite glest med just maten, många ungdomar är t.ex. vana vid ett mellanmål efter skolan. Detta är dock inget man bör oroa sig över, ingen värdfamilj kommer låta dig gå hungrig. De flesta familjer är generösa och följer inte avtalet bokstavligt, dock är det inget man har rätt att förvänta sig.

Din kommun + CSN

Under dit halvår utomlands kommer du fortsatt få ditt studiebidrag på samma sätt som om du läst terminen i Sverige, alltså 1050 kr i månaden. Du måste dock skicka in ett papper som gör att du skrivs över till den skandinaviska skolan i Madrid. Detta papper kommer du under vintern före ditt utlandshalvår bli tilldelad av Polhemskolan. När du som gymnasieelev flyttar hemifrån för att studera på annan ort på en svensk gymnasieskola kan du ansöka om inackorderingsbidrag från din kommun. Vissa kommuner anser att ett halvår på den skandinaviska skolan i Madrid passar denna kategori. Bidraget för dessa fem månader ligget på ca 7000 kr. Tyvärr är inte alla kommuner villiga att ge ut detta bidrag, men om man har tur går detta att lösa genom att kontakta CSN och förklara situationen.

Vi hjälper dig

Vi är alla medvetna om att kostnaden ofta kan vara ett problem och att det i slutändan kan handla om en ganska stor stumma pengar som inte alla familjer har råd med. När det kommer till denna punkt är stipendier det bästa alternativet. Stipendier är en slags pengagåva som olika företag och föreningar skänker i ett visst syfte. I detta fall gäller det stipendier som stöttar utlandsstudier. Vi har därför arbetat ihop en guide som vägvisar och hjälper dig på traven när du ska skriva en stipendieansökan. Det är inte helt enkelt att veta vad man ska skriva och var man ska söka sig. Kolla under fliken ”stipendier” för ytterligare information och hjälp.

  • c-facebook

© 2012 by Linn Hellbe and Malin Asp.

bottom of page