EUROPAPROFILEN
Polhemskolan
Fanny Strandquist
Madrid VT 2012
1. Hur såg familjen ut som du bodde med?
Jag bodde med en kvinna i 60-års åldern och hennes 28-åriga son. (Hon hade även fler barn som hälsade på på helgerna)
2. Vad skrev du när du under höst terminen i årskurs 2 fick chans att önska typ av värdfamilj?
En äldre och erfaren kvinna, röker inte inomhus och helst med utflugna barn. Gärna nära andra svenskar.
3. Hamnade du i den typ av värdfamilj som du önskat?
Ja, jag är jättenöjd även om jag önskade utflugna barn. Det ända negativa med min värdfamilj var att vi inte hade så mycket gemensamt – det var svårt att komma på saker att prata om.
4. Känner du att du blev behandlad som en i familjen under ditt halvår i värdfamiljen?
Nja, ett halvår är lite lite för att veta det, men alla hennes familj- och släktmedlemmar var hur trevliga som helst mot mig.
5. Är du nu i efterhand nöjd med ditt halvår hos den tilldelade värdfamiljen?
Ja, jag är jättenöjd! Jag tycker att även om vi inte hade så mycket gemensamt fungerade vi bra ihop. Madrid har varit det bästa halvåret i mitt liv och jag ångrar inte en sekund att jag valde det. Det är utan tvekan det bästa valet jag har gjort!
6. Hur skulle du beskriva standarden på den bostad du bodde i, jämförelse med din bostad i Sverige? Anser du att detta påverkade din trivsel i värdfamiljen?
Lägenheten jag bodde i låg extremt centralt och var superfräsch och jag är glad att jag fick bo där. I Sverige bor jag i en villa, så arean var såklart mindre, men lägenheten var tillräckligt stor för tre personer och jag tyckte jättemycket om den! Jag tyckte att det var bra att den inte var för stor eftersom då ”tvingades” man umgås mer med familjen.
7. Anser du att språk- och kulturskillnader var ett problem?
I början var jag rädd att jag skulle säga fel och sa inte så mycket. Eftersom spanska inte är ett språk jag kan flytande blev det såklart svårt att uttrycka sig och säga saker man kanske skulle vilja säga. Eller kanske dra något skämt eller så… Kulturskillnaden tyckte jag däremot inte var något problem. I så fall matvanorna, att de äter mycket senare i Madrid än i Sverige. Till exempel så äter man middag ungefär vid 7 i Sverige, medan i Madrid vid 10-11-tiden. En annan sak är att de är väldigt sparsamma med bland annat el och vatten. Så fort man lämnar ett rum ska man släcka lampan, och man ska inte ha rinnande vatten om det inte används. Men det är bra att lära sig att vara sparsam!
8. Hur skulle du beskriva upplevelsen att bo i en värdfamilj?
Det kändes såklart inte som hemma, och jag var mer försiktig just eftersom jag aldrig hade träffat dem och jag ville inte att de skulle få en dålig bild av mig.
9. Vad anser du ha varit de mest positiva/negativa med att bo i värdfamilj?
Jag har fått en självständighet som är nyttig framöver och jag har fått lära mig att klara mig själv och på egen hand. Min värdmamma ansåg att jag kunde ta hand om mig själv och lät mig göra det jag ville. Jag är också glad att jag inte hade så många regler, vilket gav mig mer frihet.
10. Kände du att det fanns möjlighet till en god kontakt mellan dig och värdfamiljsanordnaren om det hade visat sig behövas?
Absolut! I Madrid kunde man snabbt och enkelt byta familj om man inte trivdes.